I make milk, what’s your superpower?

Al lang voor ik mama werd stond de beslissing dat ik ooit borstvoeding zou geven vast. Wat ik toen niet wist was dat het dan wel begint met je te informeren rond flesjes of borstvoeding maar dat het alsnog fout kan lopen (of hoe je het niet in gedachten had) en ik die dacht dat wanneer je grote borsten hebt, je zeker met gemak borstvoeding kan geven… fout gedacht van mij.

In september 2018 werd Billie geboren en ik legde haar meteen aan mijn borst. Na een paar dagen van heel veel pijn bij het aanhappen en zo wat alles geprobeerd te hebben (dacht ik toen) zoals hoedjes, zalfjes, kolven, .. wisten ze op de materniteit te zeggen dat ze veel te veel gewicht verloor en dat ik misschien beter eens nadacht om kunstvoeding te overwegen. Het was toen dag 4 in het ziekenhuis en ik liep op de toppen van mijn tenen door de losgeslagen hormonen. Wanneer ze dan met het woord ‘kunstvoeding’ afkwamen ben ik zowat helemaal ingestort. De tranen vloeiden al snel en in samenspraak met mijn vriend besloten we om de borstvoeding te stoppen en ons te richten op kunstvoeding en op dat ze gewicht zou bijkomen.

Bij het thuiskomen van het ziekenhuis was mijn productie nog goed op gang dus elke keer wanneer Billie’tje huilde liep de melk er zo uit. Dat mijn lichaam zo zou reageren had ik niet verwacht. Daarna volgde er een helse zoektocht naar de juiste pap en bleek Billie ook nog verborgen reflux te hebben. Ik vond het zo’n zonde dat het niet gelukt was met de borstvoeding dat ik het er nog lang moeilijk mee had.

..Tot 2 maanden terug..

Ik klopte aan bij Elke van vroedvrouwen praktijk de wolk en vertelde haar mijn angst. Angst dat het deze keer weer niet zou lukken. Elke luisterde en gaf tips. Even later volgden we als koppel nog een borstvoedings-cursus bij hun in de praktijk. We wisten wel ongeveer wat er allemaal mogelijk was dus nu was het enkel nog aftellen naar de geboorte van ons zoontje Lukas.

Eens hij op de wereld kwam was ik al wat voorzichtiger om hem aan te leggen. Ik nam eerst de tijd om rustig samen met hem te bekomen van een pittige bevalling en pas na een uurtje probeerde ik rustig om hem te laten aanhappen. De keren er op belde ik voor ik hem eten wou geven om echt wel zeker te zijn dat hij goed dronk en vooral juist dronk. Na zo’n 3x te drinken had ik weer een enorme pijn dus weer kreeg ik zalfjes, hoedjes, koude compressen,.. om toch maar te kunnen volhouden. Op voorhand was ik wel al wat gewaarschuwd dat de eerste twee weken vooral doorbijten zijn en dat het hoe dan ook daarna beter zal gaan en dat ik dan pas echt zou kunnen genieten van die innige momentjes met Lukas.

Na twee dagen in het ziekenhuis besloten we naar huis te gaan en werden we direct bijgestaan door de vroedvrouwen van De Wolk. Dat zij er in geloofden was voor mij een enorme steun. Het slaaptekort heeft me wel bijna doen besluiten om vroegtijdig te stoppen maar in heb tot hiertoe nog niet opgegeven. Daar ben ik onze vroedvrouwen zo dankbaar voor. Het is gelukt!! Mijn wens is uitgekomen. Elke dag dat ik ons zoontje nu zelf van eten kan voorzien is een geschenk en ik wil hier graag zo hard van blijven genieten.

Met dit verhaal wil ik helemaal niet zeggen dat flesvoeding slecht is want dat is helemaal niet zo. Ik was eerst een flesjesmama en nu ben ik een borstvoedingsmama. Wat je doet is je eigen keuze en soms is er zelfs gewoon geen keuze. You do you en dat is al wat telt. Ik geloof enorm in mama blij, baby blij en voor mij is dit perfect zoals het nu is. Blij dat ik van beide avonturen al heb mogen proeven en dankbaar voor wat nog komen zal.

Hoe lang ik nog borstvoeding zou willen geven? Geen idee.. ik had geen plan meer voor ogen aangezien ik deze keer niet teleurgesteld wou zijn. Dat het zo goed loopt geeft me de kracht om nog wel even door te zetten.

Laat je informeren en overweeg dan wat voor jou en jou situatie het beste is. Want hoe mooi borstvoeding geven wel allemaal is, soms gaat het gewoon niet en niemand kan jou zeggen wat je niet of wel moet doen.

Ik had dit voor geen geld ter wereld willen missen. De korte nachten, het gesmos, openbaar sukkelen,.. Het is het allemaal zo waard.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven